18 sept. 2011

Catedrala La Seu- simbol solar

Continuam astazi perindarile prin Mallorca, insa de data aceata ne indreptam spre capitala - Palma de Mallorca, pentru a vizita marea catedrala La Seu. 

Pozitionarea geografica, cat si marimea sa colosala fac aceasta catedrala sa fie constructia care ii atrage calatorului privirea mai intai, atunci cand soseste in portul Palmei. Aceste atuuri i-au conferit catedralei La Seu  rangul de simbol al insulei.   

Constructia acestei opere arhitectonice masive se spune ca a inceput undeva prin anul 1230,  pe locul unei foste mari moschee. (inca din anii 902 insula Mallorca fusese cucerita de catre mauri, pana in 1229), si ca ar fi durat circa 371 de ani

Cutremurul din 1851 insa, a deteriorat jumatatea din partea de sus a fatadei principale, care a fost reconditionata de catre Juan B. Peyronet. Mai tarziu, incepand cu 1904, timp de 10 ani, Antoni Gaudi a reconditionat interiorul la comanda episcopului Pere Joan Campins. 


Lungimea catedralei este de 121 metri iar inaltimea de 55.
Paisprezece stalpi impunatori sprijina bolta.



Altar de Gaudi

Lumina patrunde in culori in catedrala gothica prin intermediul celor 61 de vitralii si celor 5 rozete. Cea mai mare dintre rozete are diametrul de 11,15 metri si poarta denumirea de Steaua Diminetii (cea din fotografia de mai sus, dreapta), dorind sa se creada ca reprezinta simbolul invierii Lui Hristos.

Cele mai mari doua dintre cele 5 roze sunt dipuse paralel, fiecare la cate un capat al catedralei, cu un scop precis.


Rozeta dispusa paralel cu steaua diminetii

Rozeta steaua diminetii


Se spune ca aceasta catedrala ascunde tot atatea secrete cate caramizi are. Insa cel mai important este dezvaluit o data pe an, in data de 21 decembrie (solstitiul de iarna). Atunci, chiar in momentul in care se inalta pe cer, soarele traverseaza perfect cele doua mari roze ale catedralei Seu, luminandu-le intr-un mod misterios. Complexele calcule matematice si astronomice care au fost aplicate in timpul construirii acestui edificiu enorm, ne duc cu gandul la omul care venera soarele de-a lungul istoriei lumii.

In ce priveste denumirea de Steaua Diminetii a celei mai importante dintre roze, aceasta are legatura cu faptul ca aceasta catedrala a fost dedicata Fecioarei, a carei statuie se gaseste pe acoperis. Steaua Diminetii nu este nimic altceva decat planeta Venus, si o alta denumire a lui Lucifer (latina lux, lucis - lumina; ferre- a aduce), conform scrierilor lui Cicero si ale lui Marcus Terrentius Varro (vezi aici)., si corform urmatoarelor citate din Biblie: Vechiul Testament, Isaia, Cap 14, versetele 12-14: "Cum ai cazut tu din ceruri, stea stralucitoare, fecior al diminetii! Cum ai fost aruncat la pamant, tu, biruitor de neamuri! Tu care ziceai in cugetul tau: Ridica-ma-voi in ceruri si mai presus de stelele Dumnezeului celui puternic voi aseza jiltul meu! In muntele cel sfant voi pune salasul meu, in fundurile laturii celei de miazanoapte; Sui-ma-voi desupra norilor si asemenea cu Cel Preasfant voi fi"

Totodata, planeta Venus a fost in trecut numai inca o reprezentare a "monedei multifatetate" care o reprezenta pe "Fecioara" (vezi aici)


Capela Sfantul Sacrament din fotografia de mai sus a fost redecorata in totalitate de catre artistul mallorquez Miquel Barcelo in anul 2007, si arata intr-un fel bizar, care sincer mi-a cam dat fiori.

 Alta ciudatenie pe care am observat-o esta ca un motiv de craniu si oase de femur (in engleza skull& bones, care intamplator sau nu, este sigla societatii secrete cu acelasi nume), se repeta in mai multe locuri pe podea.


















Taxa de intrare este de 4 euro/adult.

Si-am incalecat pe-o sa....

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Daca vreti sa lasati un mesaj, acum e momentul!