26 sept. 2011

Torrent de Pareis - un colt de rai

Song_1_Title

In articolul de astazi este vremea sa iesim din capitala Mallorcai pentru a ne indrepta de data aceasta catre o locatie deosebita atat prin frumusetea ei salbatica, cat si prin aceea a drumului pe care turistul trebuie sa il parcurga pentru a ajunge la Torrent de Pareis.

Torrent de Pareis este locul unde muntele iese din mare. Asta deoarece torrent inseamna in ziua de astazi albia imensa a unui mare rau care acum mii de ani curgea printre muntii Tramuntana pentru a se varsa in mare. Chiar si acum putem inca sa ne imaginam grandoarea acestui fost rau, precum si forta lui nestavilita care a sapat multe sute de ani probabil, roca muntelui.

Insa, sa o luam cu inceputul :)

Pentru a ajunge la Torrent de Pareis  (care se afla in partea de nord a insulei) trebuie sa traversam Serra de Tramuntana. Drumul, pe tot parcursul lui, este perfect, insa singurul neajuns a fost ca are numai doua benzi, si "cateodata" exact cand gradul de dificultate al curbelor era mai ridicat, hop apareau autocarele cu turisti (care erau imense si practic obligau toti ceilalti conducatori auto cu masini mici sa faca tot felul de scheme pentru a putea trece). Pentru ca, sa ne intelegem, drumul catre Torrent de Pareis, desi de o frumusete ametitoare, este si ametitor de-a binelea (ce Transfagarasan nene!!!!, in viata mea n-am vazut atatea curbe deosebit de periculoase la un loc!!!!) Vreau sa va spun ca, in drum spre orasul Soller (punct intermediar pe traseu) trecem prin munti inalti si stancosi de peste 1.000 metri, iar apoi catre Sa Calobra (destinatia finala), altitudinea creste la 1.445 metri (Puig Major).

Va las sa va delectati deocamdata cu fotografiile de mai jos, luate pe traseu:




Lacul Gorg Blau


 






















In momentul in care ajungem la Sa Calobra, exista o parcare destul de vasta pentru a cuprinde toate autovehiculele turistilor, insa este cu plata. Nu exista nici un alt loc unde se poate parca, iar mai jos de aceasta parcare accesul este permis numai pe picioruse. Tot aici se gasesc automate de unde se pot cumpara sticle de 0,5 de apa sau sucuri, insa la preturi mai piperate decat de obicei (2 euro sticla!!!!).

Drumul parcurs in continuare pe jos a durat in jur de 10-15 minute, insa nu se vedea nicaieri faimosa plaja, numai stanci inalte si apa marii pe care o priveam de undeva de sus.

Nici urma de plaja!. La capatul drumului dam de un tunel ingust si inalt de vreo 2 metri, sapat direct in munte. Este luminat cu neoane incastrate in podea, insa a trebuit sa avem grija pt ca podeaua era uda si alunecoasa.
Din acest tunel iesim la un moment dat la lumina zilei pentru a admira frumusetea stancilor iubitoare de mare, apoi continuam printr-al doilea tunel. Aceste doua tuneluri au in jur de 30 de metri lungime. La capatul lor dam de niste scari pe care le coboram, insa totusi, nici urma de plaja!!! Numai stanci si pietre.

Coborand inca cateva trepte, imi apare in fata ochilor o altfel de plaja, formata din pietre marisoare, fosta albie a marelui rau, si oameni sut tolaniti peste tot. Marea inca nu se poate vedea pana nu mai inaintezi pe dupa o stanca uriasa....


plaja din canion


Este bine de retinut ca, in anul 2003, Torrent de Pareis a fost declarat monument natural.


Si deodata ochii mei vad plaja! OAU! de trei ori OAU!
O plaja micuta de 30 de metri latime sa spunem, formata din pietris, si marcata la dreapta si la stanga de doua stanci uriase. Si o apa atat de clara si de albastra ....
Cu siguranta nicioadata nu voi uita acel peisaj. Din pacate nu dispun de un aparat de fotografiat care sa incadreze ceva atat de colosal, de aceea am cautat o fotografie aeriana pe internet.

Insa asta nu ma impiedica sa va arat fotografii din care reiese culoarea si claritatea apei, precum si imbinarea dragastoasa dintre stanca si mare.

Un singur cuvant poate descrie Torrent de Pareis: FENOMENAL!







Dupa o balaceala buna si niste relaxare am pornit inapoi spre "casa". Si nici la intoacere drumul nu ne-a dezamagit!

3 comentarii:

Mersi pentru aceasta postare! In sfarsit gasesc detaliile pe care le cautam despre acest loc. Arata superb si sper sa-l vad si eu cat de curand.

Dana, planificati-va 1 zi intreaga pt a vizita Torrent de Pareis. Drumul in sine nu este f f lung, insa sunt curbe deosebit de periculoase si f dese, iar viteza de deplasare va fi f mica. Daca plecati dis de dimineata va recomand sa vizitati si Valldemosa. am scris si despre aceasta localitate un articol pe care il gasesti la sectiunea Spania-Mallorca.

Aha, bun de stiut. Trebuie sa ne facem planul. Abia astept! As vizita tot!

Trimiteți un comentariu

Daca vreti sa lasati un mesaj, acum e momentul!